Clima

Climatul este etajat in functie de altitudini. In etajul Alpin se inregistreaza temperaturi medii anuale in jur de 0 C, perioade de inghet de 7-8 luni pe an si precipitatii de 1200-1400mm/an(M Rodnei, Maramures). Spre S in Carpatii de Curbura precipitatiile scad sub 1000mm/an. De asemenea ele sunt mai abundente pe fatada vestica, expusa maselor de aer umed oceanic, in comparatie cu fatada estica, expusa influentelor continentale.In depresiuni sunt frecvente inversiunile de temeratura.

     Clima in Carpati este umeda si racoroasa, cu amprenta continentala. Temperatura si cantitatea de precipitatii se modifica in functie de cresterea altitudinii.

De la poalele muntilor, 600-800 m peate nivelul marii, pana spre varf, se intalnesc doua etaje bioclimatice: al muntilor mijlocii, intre 800-1700 m, corespunzand etajului forestier montan, si cel al muntilor inalti – zona situata deasupra padurilor montane, 1700-2544 m. Temperatura anuala medie in muntii mijlocii este de +2 grade C; +4 grade C, iar cantitatea de precipitatii este de 800-1200 mm/an.

In zona alpina, temperatura medie anuala scade la +0,5 grade C; -2,5 grade C, iar precipitatiile anuale ating, mai ales pe versantii nordici, 1400 mm si chiar mai mult. In depresiunile intramontane ale Carpatilor Orientali apar adesea inversiuni termice, sesizabile si la nivelul vegetatiei, aceste depresiuni transformandu-se in adevarati poli ai frigului (datorita aerului rece, care stagneaza in locurile joase.

 Influentele climatice exterioare sunt : oceanice ,pe fatada vestica si continentale ,pe cea estica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *