Carti despre calatorii care iti vor schimba perspectivele

Se spune ca daca iti place sa citesti, nu vei fi niciodata singur. Noi spunem ca daca iti place sa citesti, nu vei sta niciodata intr-un singur loc. Cartile au capacitatea de a te „teleporta”, prin intermediul propriei imaginatii, in locuri noi. Asadar, lectura, dincolo de faptul ca este o activitate minunata de relaxare, te inspira sa descoperi locuri noi, obiceiuri si culturi diferite, perspective inedite asupra lumii si, de ce nu, asupra propriei tale vieti. 

Cele mai bune carti despre calatorie nu sunt neaparat ghiduri turistice, ci sunt cele care spun povesti atat de convingatoare, incat te fac sa iti doresti sa ajungi in anumite locuri pentru a le explora pe cont propriu. 

Daca anul acesta nu a fost foarte satisfacator pentru tine din punctul de vedere al calatoriilor si vacantelor, dar cauti inspiratie pentru viitoarele tale escapade, iti propunem o lista de carti care te vor motiva sa cobori de pe canapea, sa-ti faci bagajele si sa pleci in propria ta aventura. 

„Mananca, roaga-te, iubeste” de Elizabeth Gilbert

Chiar daca ai vazut filmul, merita sa iti faci timp si pentru a citi cartea. O poti gasi la orice librarie online, dat fiind ca, inca de la aparitie, s-a bucurat de un mare succes printre cititori. Dincolo de descrierea unor locuri celebre din Roma sau a unor peisaje naturale care iti taie respiratia din Bali, cartea semnata de Elizabeth Gilbert vorbeste si despre ce inseamna sa te redescoperi prin intermediul calatoriei. Mai mult decat un voiaj spre alte locuri, adevarata calatorie e un prilej de a descoperi peisajele interioare ale propriei persoane. 

„Arta de a calatori” de Alain de Botton

Daca aveai cumva indoieli in aceasta privinta, cartea lui Alain de Botton te va convinge ca a calatori este cu adevarat o arta. Ca un adevarat filosof, autorul analizeaza care sunt motivele pentru care calatorim, dar si o serie de adevaruri pe care uneori refuzam sa le vedem sau sa le acceptam. Dorinta de a calatori, in conceptia autorului acestei carti, se naste si din placerea de a ne autoamagi ca undeva, in alte locuri, viata este diferita, mai buna, mai frumoasa, si ca noi am putea sa ne regasim, la randul nostru, mai buni si mai frumosi pe alte meleaguri. Nu-ti face griji, nu este o carte menita sa te deprime! Este presarata cu anecdote despre calatoriile unor personaje celebre, care te vor face sa te amuzi, dar si sa visezi la urmatoarea ta vacanta. 

„Alchimistul” de Paulo Coelho

Uluitoarea calatorie a pastorului andaluz plecat in cautarea unei comori a inspirat milioane de cititori de-a lungul timpului sa regandeasca motivele calatoriilor lor. Din Spania si pana in Egipt, personajul principal descopera nu doar locuri noi, ci si personaje inedite, fiecare cu o poveste care devine parte integranta a calatoriei initiatice a eroului cartii. Celebra carte a lui Coelho iti arata ca destinatia este un pretext si ca, la final, calatoria in sine este cea care conteaza cel mai mult, ca si calatoria spre sine. 

Seria „Hercule Poirot”, de Agatha Christie

Unul dintre cei mai cunoscuti detectivi din lumea literară, Hercule Poirot, este si un personaj care calatoreste foarte mult. Si nu calatoreste oricum, ci cu stil. Pe parcursul celor peste 80 de romane si povestiri semnate de Agatha Christie, il regasim pe detectivul belgian in diferite locuri ale lumii: Franta („Crima pe terenul de golf”, „Moarte printre nori”), Egipt („Moarte pe Nil”), Grecia („Triunghiul din Rhodos”), Orientul Mijlociu („Intalnire cu moartea”). Pline de mistere, replici amuzante si descrieri detaliate de peisaje (si mijloace de transport luxoase), aventurile lui Hercule Poirot pot fi o sursa excelenta de inspiratie pentru urmatoarea ta calatorie. In plus, cine si-ar putea imagina un ghid mai ager la mine si la ochi decat Monsieur Poirot!

Speram ca lista noastra te va inspira si pentru noi lecturi si pentru noi calatorii, mai ales ca fiecare carte e o calatorie si fiecare calatorie are o poveste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *